Peptiden, meer dan de zoveelste hype?

De laatste tijd wordt er in de cosmeticawereld heel erg gepusht met een nieuw wonderingrediënt: "peptiden". De naam doet in elk geval dromen. Het wekt immers de illusie dat het de huid helemaal zal oppeppen. Weer de zoveelste hype die mensen veel geld doet betalen voor een mager resultaat? Of krijgen ze waar voor hun geld?

Een gezond wantrouwen is niet verkeerd. De reclamejongens en meisjes van de grote cosmeticamerken beschikken immers over een miljardenbudget om u van één zaak te overtuigen: het nieuwe product met het nieuwe ingrediënt zal u echte schoonheid verzekeren.

Wie op de verpakkingen de ingrediënten vergelijkt merkt vaak al snel dat het gaat om "oude wijn in nieuwe zakken". Een nieuwe verpakking moet de indruk wekken dat het nieuwe product ook écht helemaal nieuw is. Vaak wordt echter enkel het oude door het nieuwe wonderingrediënt vervangen.

De nieuwe producten met peptiden zijn in hetzelfde bedje ziek: producten vol minerale olie, conserveringsmiddelen en andere voor de huid ongunstige stoffen worden gewoon aangevuld met een minimale hoeveelheid zgn. "peptiden". Het basisproduct blijft echter hetzelfde.

Maar wat zijn nu eigenlijk peptiden?

P
eptiden zijn helemaal niet nieuw: het zijn simpelweg de bouwstenen van alle aminozuren, die dan weer de bouwstenen zijn van alle eiwitten (proteïnen). Soms worden ze dan ook aangeduid als "miniproteïnen". Er zijn er heel erg veel van en er worden er nog steeds nieuwe ontdekt. Het is dan ook een veel te algemene term om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Belangrijke vragen zijn dan ook: om welke peptiden gaat het, wat wordt er juist over beweerd en worden deze beweringen voldoende gestaafd door sluitend wetenschappelijk onderzoek?

Dermatoloog Dr. Benabio geeft een goed overzicht:

Palmitoyl pentapeptides (Matrixyl) zouden de huid meer collageen doen aanmaken. Koperpeptides binden koper en zouden een anti-oxidatieve werking hebben. Ze zouden door de ontstekingsremmende werking van koper ook acné-littekens verbeteren. Neuropeptides zouden dan weer werken als botox: ze verlammen en verstrakken de gelaatsspieren.

De conclusie van Dr. Benabio is echter dezelfde als van de meeste onafhankelijke waarnemers: peptides doen waarschijnlijk helemaal niets. Er is in elk geval niet voldoende bewijs voor. Bovendien moeten ze in de huid kunnen doordringen, wat nooit lukt met een crème die in een laagje op de huidoppervlakte blijft liggen. Mochten ze toch in de huid kunnen binnendringen, worden ze meteen afgebroken door enzymen, waardoor ze óók hun werking verliezen.

De conclusie van de meeste onafhankelijke rapporten is dan ook: At present, most studies of the efficacy of peptides are done by the product manufactures themselves. More studies are needed to quantify the effectiveness of peptides. (onder meer geciteerd in de American Chronicle).

Ofwel: op dit ogenblik zijn de meeste studies over peptides slechts gebeurd door de producenten zelf. Er is nog geen onafhankelijk onderzoek en er is dus ook geen bewijs voor alle beweringen. Niets sluit echter uit, dat er in de toekomst voldoende nieuw en sluitend onafhankelijk onderzoek zal worden gepubliceerd dat tot een ander besluit zal leiden. Wij houden u op de hoogte.

Moet de consument nu wachten om een goede huidverzorging te kiezen? Helemaal niet. De voor de peptides beloofde resultaten (minder rimpels, collageenaanmaak en ontstekingsremmend) worden immers perfect bereikt met ingrediënten die al lang hun degelijkheid en werking hebben bewezen: Vitamine A bevordert sterk de collageenaanmaak, Vitamine E is een sterk anti-oxidant en liposomen gaan rimpels tegen door maximale hydratatie en zijn een transportstof om de vitamines écht in de huid te brengen. Crèmes met zink worden, net als koper, al jarenlang ingezet tegen ontstekingen van de huid.

De op dit moment gecommercialiseerde peptides zijn daarom niet erg relevant. Tenzij misschien voor de reclamemakers die steeds weer met een nieuw wonderingrediënt moeten komen.

Copyright
DR. BAUMANN COSMETIC.


Achtergrondliteratuur:

Over peptiden als bouwsteen van proteïnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prote%C3%AFne

Het artikel van Dr. Benabio:
http://thedermblog.com/2008/06/23/do-peptides-in-skin-care-products-work/

Over het ontbreken van onafhankelijk onderzoek:
http://www.americanchronicle.com/articles/view/17989)

Ook Paula Begoun geeft een goed overzicht van de stand van het onderzoek en komt tot dezelfde conclusies:
http://www.cosmeticscop.com/dictionary_term.aspx?tid=1731&lid=526&term=peptide