Plastics in huidverzorging opnieuw onder vuur.

Een tweetal jaren geleden lagen scrubs op basis van ‘plastic’ korrels erg onder vuur. Niet zozeer omdat deze microplastics schadelijk zouden zijn voor de mens maar vooral omdat ze erg schadelijk zijn voor het milieu. Ze dragen mee bij aan de “plastic soup” die onze oceanen en het leven daarin bedreigt. De microkorrels komen in het afvalwater van huishoudens, passeren de rioolwaterzuivering en komen uiteindelijk niet alleen in zee, maar ook in de voedselketen terecht. Hierover kan je meer lezen in een eerdere bijdrage (1).

De bewijslast rond dit mechanisme was zo overweldigend dat de meeste cosmeticabedrijven ondertussen de microplastics uit hun scrubs vervangen hebben door milieuvriendelijkere alternatieven.

Recent onderzoek toont echter aan dat er nog steeds microplastics worden toegevoegd aan cosmetische producten en verschillende milieuorganisaties luiden opnieuw de alarmbel. 

Waar voorheen werd gedacht dat microplastics voornamelijk in scrubs, tandpasta en nagellak voorkwamen, blijkt nu dat ze ook gebruikt worden bij de productie van lippenstift, mascara, deodorant en andere cosmetica. Ze worden gebruikt om consistentie te verlenen aan producten (lipsticks), als filmformers in shampoo’s en make-up, als vulstof om crèmes een bepaalde textuur te geven en als bindmiddel voor het behoud van een consistente smeuigheid van lotions, crèmes en zonnebrandproducten.

Het Nederlandse IVM (Institute for Environmental Studies) publiceerde reeds in 2014 een uitgebreid rapport omtrent de problematiek (2). Zij maken een onderscheid in plastics, afhankelijk van de lengte van hun polymeerketting. De schadelijke plastics hebben een lange polymeerketting en dus een vaste, solide structuur die niet oplost of afgebroken wordt in water. Onschadelijke plastics, althans toch voor het milieu, zijn er ook. Deze hebben een korte polymeerketting. Ze hebben geen vaste structuur, zijn oplosbaar in water en worden zo in het milieu afgebroken.

En hier wordt het dus lastig want, een beetje onderbouwde consument kan nog wel de polymeren uit een INCI-lijst halen maar weet daarom nog niet of de polymeer schadelijk is of niet. De naam zegt immers niks over de lengte van de polymeerketting en of het dus gaat om een vast (schadelijk) dan wel een wateroplosbaar (veilig) polymeer.

Om de consument toch een beetje houvast te bieden kwamen het IVM en het UNEP ((United Nations Environmental Program) (3) met dit lijstje van meest voorkomende ‘foute’ plastics (klik op de afbeelding voor een duidelijker beeld):


Als milieubewuste consument kijk je dus best goed uit en raadpleeg je de ingrediëntenlijst bij je volgende aankoop van make-up of verzorgingsproducten!




Bronnen: